Telecombedrijven in België

Alle telecombedrijven die actief zijn in België

Hoeveel telefoonmaatschappijen zijn er in België? Je kent waarschijnlijk de grote vier en enkele goedkope, maar het zal je misschien verbazen dat er in feite ongeveer 20 verschillende operatoren zijn die mobiele diensten en aanbiedingen aanbieden op het Belgische grondgebied.

De grote concurrentie op de mobiele markt heeft ertoe geleid dat de grote mobiele exploitanten in België andere merken hebben gecreëerd of overgenomen om hun doelgroep te verbreden en diensten aan te bieden aan alle soorten klanten.

Dit zijn de belangrijkste mobiele bedrijven in ons land in termen van aantal klanten.

Telecombedrijven in België
Gsm abonnement met Internet

Welke soorten telefoonoperatoren zijn er in België?

Er zijn twee soorten telefoonmaatschappijen in België, afhankelijk van de dekkingsnetten die ze gebruiken om hun klanten diensten aan te bieden. Hieronder volgt een gedetailleerd overzicht van de belangrijkste kenmerken, diensten en dekking van elk van hen.

  • Operatoren met een eigen netwerk: ze beschikken over een eigen dekkend netwerk (technisch bekend als MNO’s).
  • Operatoren zonder een eigen netwerk: ze gebruiken het netwerk van een ander bedrijf om hun klanten dekking te bieden (bekend als MVNO’s).

Telecombedrijven met een eigen netwerk

Er zijn drie grote operatoren met een eigen netwerk: Proximus, Base en Orange. Dit zijn de mobiele bedrijven die hun eigen antennes over het hele land hebben geïnstalleerd.

Ze maken gewoonlijk deel uit van grote internationale groepen mobiele telefoons en hun prijzen zijn traditioneel hoger. Ze hebben het voordeel dat ze pakketten aanbieden met geweldige mogelijkheden die mobiel, koperlijn, glasvezel of vaste telefonie combineren, waarbij soms zelfs mobiel bellen in het buitenland is inbegrepen.

Telecombedrijven zonder een eigen netwerk

In de afgelopen jaren zijn er veel MVNO mobiele telefoonbedrijven geweest waar je misschien van gehoord hebt, zoals Mobile Vikings, Scarlet of Youfone België. Er is een grote verscheidenheid aan aanbiedingen van mobiele bedrijven met overdraagbaarheid, maar over het algemeen zijn hun prijzen meestal concurrerender en vaak zonder permanentie.

De prijs is meestal het onderscheidende element en in feite hebben sommige grote telefoonexploitanten hun eigen MVNO’s om te concurreren op de lagekostenmarkt (Proximus met Youfone BE, bijvoorbeeld) of hebben ze deze opgekocht. De Mobile Vikings-business werd bijvoorbeeld gekocht door Proximus, hoewel het Nederlandse bedrijf KPN het merk behoudt.